სასწავლო პროექტის გეგმის შაბლონი
სასწავლო პროექტის ავტორი
|
|||
სახელი, გვარი
|
თამარი ყიფიანი
|
||
ქალაქი/რაიონი/დაბა, სოფელი
|
ქ.თერჯოლა
|
||
სკოლა
|
ს.ს.ი.პ ქ.თერჯოლის N1 საჯარო
სკოლა
|
||
პროექტისმონახაზი
|
|||
პროექტისდასახელება
|
|||
საკვები
პროდუქტები. ჯანსაღი კვება. ჯანსაღი ცხოვრების წესი
|
|||
პროექტის შინაარსი
|
|||
საინფორმაციო ბუკლეტების დამზადება. ჯგუფებად
დაყოფა, დავალებების მიცემა და მეთვალყურეობა.შესაბამისი ინფორმაციის მოძიება
|
|||
საგანი/საგნები
|
|||
ქართული.ბუნება, სპორტი, ისტ
|
|||
საფეხური/კლასი
|
|||
დაწყებითი
საფეხური. პირველი კლასი.
|
|||
პროექტის განხორციელების დრო
|
|||
ცხრა საგაკვეთილო საათი. 5 კვირა.
|
|||
პროექტის საფუძვლები
|
|||
საგნობრივი სტანდარტები
|
|||
ქართ. I. 4. მოსწავლეს შეუძლია
მოისმინოს და გაიგოს ნაცნობ თემატიკაზე შექმნილი მცირე ზომის ტექსტები და
გამოხატოს თავისი დამოკიდებულება.
·
სათაურისმიხედვითგამოთქვამსვარაუდსტექსტისშესაძლოშინაარსისშესახებ;
ამოიცნობს
საკომუნიკაციო და მიზნობრივი ტექსტების ადრესატს (თანატოლებს, უფროსებს,
წარმოსახვით პერსონაჟებს და სხვ.); ადრესატის გათვალისწინებით ირჩევს შესაბამის
სამეტყველო ეტიკეტსა და არავერბალურ საშუალებებს (ჟესტს, მიმიკას, ინტონაიას);
ქართ. I. 8.მოსწავლეს
შეუძლია პრაგმატული ხასიათის მარტივი ტექსტის (მაგ., ინსტრუქციის, მენიუს,
საყიდლების სიის, აბრისა და ა.შ.) წაკითხვა და გაგება.
ბუნ1.3 .მოსწავლეს შეუძლია განარჩიოს სიცოცხლის ძირითადი
გამოვლინებები.
·
ირჩევს ობიექტებს
სასიცოცხლო გამოვლინებებზე (მოძრაობა, კვება, სუნთქვა, ზრდა და გამრავლება)
დასაკვირვებლად და სვამს კითხვებს(მაგ., რით იკვებება ძროხა, როგორ მოძრაობს
თევზი, ფრინველი);
აჯგუფებს ცოცხალ და არაცოცხალ ობიექტებს და განმარტავს დაჯგუფების პრინციპს;
ბუნ.I.7.მოსწავლეს
შეუძლია პირადი ჰიგიენისა და უსაფრთხო ქცევის ელემენტარული
წესების დაცვა
-
შედეგი თვალსაჩინოა, თუ მოსწავლე:
·
ჩამოთვლის ელემენტარულ
ზომებს, რომელთა დაცვა საჭიროა გადამდები დაავადებების
·
იმულაციური
თამაშის დროს წარმოადგენს გადამდები დაავადებების თავიდან აცილების ზომებს;
·
ასახელებსაქტიური დასვენებისმისთვისსასურველფორმებსდაადგილებს;
·
ადგენსკვებისსაკუთარრაციონშიშემავალიპროდუქტებისსიასდაგამოყოფსადამიანისთვისაუცილებელსაკვებპროდუქტთაჯგუფებს
(მაგ.,ბოსტნეული, მარცვლეული,
რძისპროდუქტები);
·
კითხულობსსაკვებიპროდუქტისეტიკეტს
(დასახელება, გამოყენებისვადა) დასაზღვრავს
პროდუქტისვარგისიანობას.
.
|
|||
პროექტის სასწავლო მიზნები/სწავლის შედეგები
|
|||
მოზარდებმა შეძლონ
ჯანსაღი დღის რეჟიმის დაგეგმვა და პოპულარიზაცია. კომპეტენტურ სპეციალისტებთან კონსულტაციის
შედეგად მოსწავლეები გაიაზრებენ თუ რა მნიშვნელობა აქვსმისდევდე ჯანსაღი
ცხოვრების წესს. სპორტული შეჯიბრის საშუალებით გამოვლინდებიან მოსწავლეები,
რომლებიც მისდევენ ჯანსაღი ცხოვრების წეს, რაც კარგი მაგალითი იქნება დანარჩენი
მოსწავლეებისთვის.მოსწავლეებს განუვითარდებათ კომუნიკაციისა და პრეზენტაციის
უნარი, კვლევის, გამოკითხვის ჩატარების უნარი, სამუშაოსორგანიზებისა და დროის
განაწილების უნარი, თვითშეფასებისა და ურთიერთშეფასების უნარი.
|
|||
მიმართულების მიმცემი საკვანძო კითხვები
|
|||
ზოგადი კითხვა
|
თქვენი აზრით, რა უწყობს ხელს თქვენს ზრდა-განვითარებას?
|
||
თემატური კითხვები
|
რა ვიცით
ჯანსაღი კვების შესაღებ? იცით თუ არა რას ჭამთ?
|
||
შინაარსობრივი
კითხვები
|
დაასახელეთ
საკვები პროდუქტების ჯგუფები? რა არის კვების პირამიდა? რომელია ჯანსაღი და
არაჯანსაღი საკვები?
|
||
შეფასების გეგმა
|
|||
შეფასების დროის ჩარჩო(შეფასების სტრატეგიები)
|
|||
პროექტის მსვლელობის ეტაპები
|
შეფასების მეთოდ(ებ)ი
|
შეფასების საშუალება/ინსტრუმენტ(ებ)ი
|
|
პროექტის დასაწყისში
|
დიაგნოსტიკური ტესტირება.
დიაგრამა.
დაწყვილდი დაფიქრდი
გაუზიარე
|
ტესტის პროგრამა.
დიაგრამა
ჩეკლისტი
|
|
პროექტის მსვლელობისას
|
პროექტის გეგმა
ჯგუფებად დაყოფა
დავალების
გადანაწილება გეგმის მიხედვით
შესრულებული მუშაობის მონიტორინგი.
|
პროექტის გეგმის შაბლონი
ჩემს მიერ შესრულებული ელექტრონული რესურსების
ჩვენება.
შეფასების რუბრიკა
კედლის გაზეთი.
ჩეკლისტი, სიტყვიერი კომენტარი, შეფასების
რუბრიკა.
|
|
პროექტის დასრულების შემდეგ
|
პრეზენტაცია.
|
პროექტის შეფასების რუბრიკა. მხიარული სტარტები
და კულინარიული დუელი.
|
|
შეფასების მოკლე მონახაზი
|
|||
ვ-მ-ვ დიაგრამას გამოვიყენებ საწყის ეტაპზე
მზაობისა და ინტერესის დასადგენად და შემეცნების უნარების განვითარებისათვის სასწავლო
პროექტის განხორციელებისას.
გონებრივი იერიში- მოსწავლეები გაიაზრებენ საკითხთან
დაკავშირებულ განმარტებებს და იდეებს.
გამოკითხვის სტრატეგიები--მოსწავლეებიის
სწავლის პროგრესის, გაგების შემოწმების, მაღალისააზროვნო უნარების გამოყენების
წახალისებისათვის გამოვიყენებ. გამოკითხვა მიმდინარეობს მოსწავლეების ჯგუფური ან
ინდივიდუალური სამუშაოს მსვლელობისას. მიმართულების მიმცემ საკვანძო კითხვებს
პროექტის მსვლელობისას არაერთხელ დავუბრუდებით, რათა ვაწარმოო უკუკავშირი.
მოსწავლეების ნამუშევრის შემოწმება
მაჩვენებს თუ რამდენად გაიგო მან საკითხი, რა მოლოდინები აქვს მას და იძლევა
შესაძლებლობას, რომ ხარისხიანად შეფასდეს უკვე ჩატარებული სამუშაო. ასევე კარგად
დაიგეგმოს მომავალი პრაქტიკული სამუშაოები.
|
|||
სხვა საკითხები
|
|||
წინარეცოდნა
|
|||
კომპიუტერთან
ურთიერთობა, ინტერნეტიდან ინფორმაციის, შესაბამისი ფოტო მასალის მოძიება.
გადმოწერა, სლაიდების გაკეთება, პრეზენტაციის უნარი.
|
|||
სასწავლო პროცედურები
|
|||
პირველ ეტაპზე
ვამზადებ ბუკლეტებს პროექტის შესახებ. მშობლებს ვთხოვ
მხარდაჭერას, ვიწვევ მშობელთა კრებას და მათი ინფორმირებულობისათვის ვაწვდი
ბროშურებს.
პროექტის დაწყებამდე
ბავშვებს ვაჩვენებ ორ სურათს: ერთზე იქნება ჩიფსები, მეორეზე ხილ-ბოსტნეული და
ვსვამ კითხვას: რომელს აირჩევდით და
რატომ? პასუხებს სურათების ქვეშ ამაგრებენ.შემდეგ ვსვამ ზოგად შეკითხვას --რა
უწყობს ხელს თქვენ ზრდა-განვითარებას? ამ აქტივობით შემიძლია დავადგინო წინარე
ცოდნა ჯანსაღი კვების შესაღებ..
მომდევნო ეტაპზე
მოსწავლეებს დავყოფ ჯგუფებად და გავუნაწილებ შესაბამის დავალებებს. პირველ ჯგუფს
ევალება :ელექტრონული გაზეთის მომზადება თემაზე- ჯანსაღი და არაჯანსაღი საკვები.
მეორე ჯგუფს კედლის გაზეთის მომზადება თემაზე-ფიზიკური ვარჯიშის მნიშვნელობაზე.
მესამე ჯგუფს თემაზე- ჰიგიენის დაცვა.
მეოთხე ჯგუფსგამოკითხვა და სააგიტაციო ბუკლეტების დამზადება თემაზე-
ჯანსაღი წესის დამკვიდრების აუცილებლობის შესახებ, მათი დარიგება და გამოფენა.
სლაიდშოუს დახმარებით
ბავშვები ამოიცნობენ ჯანსაღ და არაჯანსაღ საკვებს.. მოსწავლეებს ევალებათ
მოიძიონ ინფორმაცია ჯანსაღი და არა ჯანსაღი საკვების შესახებ.აგებენ კვების
პირამიდას. (დიდი კარდონის კვადრატებისგან ) ურიგდებათ შინაარსობრივი კითხვები:
დაასახელეთ საკვები პროდუქტების ჯგუფები? რა არის კვების პირამიდა? რომელია
ჯანსაღი და არაჯანსაღი საკვები?
მომდევნო
ეტაპი---პრეზენტაცია
შემდგომი ეტაპი---
მხიარული სტარტები
ბოლო ეტაპი--- კულინარიული დუელი
|
|||
დიფერენცირებული სწავლება
|
|||
სპეციალური საჭიროებების მქონე მოსწავლეები
|
ს.ს.მ. მოსწავლეს
დავალებად მივცემ მარტივ სამუშაოს და მეტ დროს. ჩემს მიერ წინასწარ გამზადებულ მარტივ ტექსტს
წარმოვუდგენ ნახატების დახმარებით და სახელებს აერთებს სურათებთან.
|
||
არაქართულენოვანიმოსწავლეები(მოსწავლეები,
რომლებისთვის სწავლების ენა არ არის მშობლიური)
|
არ მყავს
|
||
ნიჭიერი მოსწავლეები
|
ნიჭიერ მოსწავლეს
დავალებად ვაძლევ,მოახდინოს მის მიერ მოძიებული ინფორმაციების ერთმანეთთან
შედარება და წარმოადგინოს დიაგრამების სახით. ჩაატაროს კვლევა და
გამოკითხვა ჯანსაღი ცხოვრების წესის
შესახებ და გააკეთოს ბლოგი.
|
||
სასწავლო პროექტისთვის საჭირო რესურსები
|
|||
აპარატურული
უზრუნველყოფა(მონიშნეთ, რომელსაც
პროექტის ფარგლებში გამოიყენებთ)
|
|||
კომპიუტერ(ებ)ი
|
მეხსიერების ბარათი/ჩიპი
|
მობილური ტელეფონი
|
|
ფოტო/ვიდეო კამერა
|
პრინტერი
|
ინტერნეტკავშირი
|
|
პროექტორი
|
სკანერი
|
ვიდეოკონფერენციის მოწყობილობა
|
|
ლაზერული დისკი /ჩიპი
|
ტელევიზორი
|
სხვა ----------
|
|
პროგრამული უზრუნველყოფა(მონიშნეთ, რომელსაც პროექტის ფარგლებში გამოიყენებთ)
|
|||
ტექსტური რედაქტორი
|
ელ. ფოსტა
|
ვებედიტორი
|
|
ელ.ცხრილები
|
ვიდეო/აუდიო
რედაქტორი
|
ტესტირების პროგრამა
|
|
გრაფიკული რედაქტორი
|
საგამომცემლო პროგრამა
|
ბლოგი
|
|
საპრეზენტაციო პროგრამა
|
ელ. ენციკლოპედია
|
სხვა ----------
|
|
ვებბრაუზერი
|
ელ. კითხვარი
|
|
|
ბეჭდური მასალები
|
პირველი კლასის ბუნება . ბაკურ სულაკაურის
გამომცემლობა 2018წ
|
||
ინვენტარი/მასალები
|
მუყაო, წებო, ფორმატის ფურცლები.ჯანსაღი პროდუქტი, სპორტული ტანსაცმელი და
ინვენტარი.
|
||
სხვარესურსები
|
საველე ვიზიტი
|
||
No comments:
Post a Comment